Sıcak tropik bir iklim, bol baharatlı yemekler, cana yakın insanlar ve egzotik bir tarih.. Hepsinin (ve mutlaka daha fazlasının) karışımından oluşan bir şehir Bangkok.
Yazı: Özgür Çetin Fotoğraflar: Halit Ömer Camcı
Yerel adı Krung Thep Maha Nakhon yani Melekler Şehri olan (Los Angeles ile karıştırmayın) Bankok, Tayland’ın başkenti. Günümüzde 1568 kilometre kare alanda kurulu olan şehirin tarihi 1782 yılına kadar dayanıyor. Küçük bir limanda ticaret merkezi olarak kurulan şehir şu an geniş bir alana yayılmış bir metropol.
Dünyanın en sıcak metropollerinden biri olan Bangkok’da tüm yıl boyunca ortalama hava sıcaklığı yaklaşık 28 derece. Tropikal iklimin getirdiği bir başka etki ise Muson yağmurları. Özellikle Mayıs-Ekim ayları arasında sıklıkla görülen bu yağmurlar nedeniyle şehirde gezerken dikkatli olmak gerekiyor.
Genel olarak yatay bir yerleşim hakim olduğu şehirde trafik soldan işliyor. Doğal olarak otomobillerin direksiyonları da sağda. Bu durum trafik yönünün tam tersi olduğu ülkemizden gidenler için önceleri garip gelse de yayalara saygı ve kurallara uyma konusundaki gösterdikleri hassasiyetlerden dolayı alışmak uzun sürmüyor.
Gerçekten de çok yoğun ve zaman zaman sıkışık bir trafiğin bulunduğu şehirde özellikle şöförler yayalara karşı çok saygılı. Geçiş üstünlüğü her zaman yayalarda. Trafikte korna çalmak, motor gürültüsü gibi rahatsızlık verici bir uygulama yok.
TAYLAND Güneydoğu Asya’nın önemli ülkelerinden biri olan Tayland, Kamboçya, Burma, Laos ve Malezya ile komşu, tropik iklimin hakim olduğu bir ülke. 2006 rakamlarına göre yaklaşık 64 milyon nüfüsa sahip ülke halen krallıkla yönetiliyor. Siam olarak da bilinen Tayland’da halkın yüzde 94.6’sı Budist, yüzde 4.6’sı Müslüman, yüzde 0.7’si Hristiyan ve kalan nufüs ise diğer dinlere mensup.
Budizm’in izlerini gerek tapınaklarıyla, gerekse sunaklarıyla ülkenin her yerinde ve günlük hayatın bir çok alanında görmek mümkün. Ülkenin kültür hayatını da etkileyen öğelerden biri Budizm.
TROPİKAL İKLİMİN GETİRDİKLERİ
Şehir hem denize kıyısı olması hem de tropikal iklimin getirisi sebebiyle yiyecek anlamında zengin. Deniz mahsüllerini seven biriyseniz çok ucuza onlarca farklı balık ve deniz ürününü yemeniz mümkün. Sadece deniz mahsülleri üzerine çalışan büyük lokantalar var ve menüleri de oldukça lezzetli.
Öte yandan tropikal iklimin getirdiği bir diğer artı özellik ise meyveler. Hindistan cevizi, ananas, muz vb. gibi meyveler çok ucuz ve her köşe başında bu meyvelerden satan birilerini bulmak mümkün. Meyveler hem çok lezzetli hem de çok ucuz.
Tayland (genel olarak Bangkok) sokakta yemek kültürünün çok geliştiği bir şehir. Tüm gün hemen hemen her köşe başında tezgahı ile bir şeyler pişiren insanları görmek mümkün. Gece ise yemek yapanların sayısı artıyor. Sebebi ise gecelerin nisbeten daha az sıcak olması. Sokakta her türlü yemek pişiren satıcıyı bulmak mümkün. Genel olarak Tayland yemekleri acı ve baharat zengini olduklarından sokaktaki yemek kokuları zaman zaman rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. Ancak acıyı ve baharatı seven biriyseniz yemekler size fazlasıyla lezzetli gelebilir.
BUDİZM Tayland’ın büyük bir çoğunluğunun mensup olduğu din olan Budizm (aslında bir yaşam felsefesi olarak da tanımlanıyor) şehrin her yanında etkisini gösteriyor. Gösterişli tapınaklar, detaylı süslemelere sahip binalar adeta birer sanat eseri olarak karşımıza çıkıyor.
Örneğin som altından ve 4.5 ton ağırlığa sahip ‘Oturan Buda’ heykeli şehrin en önemli ziyaret merkezlerinden biri. Yine bir başka heykel ise ‘Uzanan Buda’ heykeli. İçi beton dışı altın kaplama olan bu heykel devasa ihtişamı ile görülmeye değer diğer sanat eserlerinden biri.
PARA BİRİMİ
Ülkenin para birimi Baht. Yazı kaleme alındığı tarihte 1 Dolar yaklaşık 35 Baht’tı. Genel olarak değerlendirdiğimizde yemek, ulaşım ve konaklamanın makul fiyatlarda olduğu söylenebilir. Özellikle meyve, deniz mahsulleri ve ulaşım oldukça ucuz.
ULAŞIM Ülkemizden uçakla 9 saat uzaklıkta (THY’nin direk uçuşları var) olan Tayland’da saatler bize göre 5 saat ilerde. Yani uçak ile zamanda yolculuk yapıyorsunuz. Sıcak bir iklimin hakim olduğu şehirde en yaygın ulaşım şekli taksi. Taksi fiyatlarına örnek vermek gerekirse; 5km’lik mesafe için yaklaşık 100 Baht ödemek gerekiyor. Taksilerin hepsi yeni model ve klimalı. Yeri gelmişken belirtelim: Bağnkok’daki araçlarda klimalar bizdekiler gibi değil. Adeta derin dondurucu. Bir otomobile bindiğinizde sıcaklık farkı hastalanmanıza yol açabilir.
Ayrıca şehrin içinde büyük köprüler üzerine kurulan SkyTrain de ulaşım için bir diğer alternatif. Öte yandan ‘Tuk Tuk’ adı verilen ve 3 tekerlekli motosiklet şeklinde tasarlanan geleneksel ulaşım aracı da alternatifler arasında. Tuk Tuk şöförleri bazen belli mağazalarla anlaşmalı olduklarından sizi istediğiniz yere değil de o mağazalara götürebilirler. Gideceğiniz yer konusunda ısrarlı olmanızı tavsiye ederiz.
Şehirde (sıcak havadan dolayı) motosiklet ile ulaşım çok yaygın. Genci yaşlısı, kadını erkeği herkes motosiklete biniyor. Özellikle düşük hacimli motosikletler çok yaygın.
Öte yandan şehirde kırmızı ışıkların yanma süresi çok uzun. Özellikle otomobil içindeyseniz bu beklemeler çok sıkıntı oluşturabiliyor. Trafik çok sıkışık değil ama özellikle akşam ve sabah saatlerinde belli noktalarda ülkemizdeki gibi sıkışıklıklar yaşanabiliyor. Gezi sırasında trafik yoğunluğunu da dikkate almak gerekebilir.
SPA ve MASAJ Ülkenin kültürü arasında gösterilen masaj konusunda gerçekten bilgili ve bu konuda eğitim almış masaj salonları bulunuyor. İyisinden kötüsüne kadar birçok masaj türü bulunsa da gerçek Tayland masajı yaklaşık 2 saat sürüyor ve vücudun bütün bölgelerine bu konuda eğitim almış uzmanlar (bu eğitim birkaç yıl sürüyor) tarafından masaj yapılıyor. Masaj doğru ve ehil kişiler tarafından yapılırsa gerçekten de rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip.
Son yılların yükselen trendi ‘spa’ ile ilgili çeşitli merkezler bulunuyor. Buralarda hem masaj hem de rahatlatıcı spa uygulamalarını bulmak mümkün.
Ancak her iki konuda suistimale açık olduğundan işinin ehli ve konusunda uzman merkezleri bulmak gerekiyor.
İNSANLAR
Genel olarak Bangkok insanları güleryüzlü ve yardımsever. İngilizce bilmeyenleri bile size yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ayrıca polis, memur gibi resmi görevlilerin çoğu İngilizce biliyor. Öte yandan şehir içinde birçok yerde ‘Tourist Information’ noktaları var. Buralardaki görevliler çok iyi İngilizce biliyor ve size yardımcı oluyorlar.
Ülkede büyük mağazaların dışında hemen hemen her yerde pazarlık yapılabiliyor. Özellikle Tuk Tuk’lara pazarlık yapmadan binmeyin. Ayrıca satın aldığınız hediyelik eşyaları pazarlık yapmadan almayın. Pazarlık da ülkemize göre farklı bir mantıkta işliyor. Örneğin 500 Baht denilen bir tişörtü 100 Baht’a alabilirsiniz. Ülkenin insanı güleryüzlü ama bu kazıklanmayacağınız anlamına gelmiyor.
MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
SARAYLAR : Şehirde başta krallık olmak üzere birçok saray bulunuyor. Bunların bazılarına ziyaretçi girişi için de izin veriliyor. Saraylardan bazıları: Grand Palace (kralın sarayı), Chitralada Palace (New Palace), Sukhothai Palace, Srapratum Palace.
BUDA TAPINAKLARI : Şehrin hemen her köşesinde Buda’nın izlerini görmek mümkün. Ayrıca büyük tapınaklar da mevcut. Bunlardan bazıları Wat Pho, Wat Suthat, Wat Saket bu tapınaklardan bazıları.
PATPONG : Gece kulüplerinin ve büyük bir açık pazarın mekanı olan bu bölgede yüzlerce farklı tezgahta birçok ilginç hediyelik eşya bulmak mümkün. Sadece geceleri açık olan bu pazarda da pazarlık yapmak şart.
KANAL TURLARI : Şehrin etrafını çepe çevre saran Chao Phraya nehrinde ve kanallarında ülkemizdeki İstanbul Boğazı’nda olduğu gibi tekne turları düzenlenmekte. Bu turlar genelde yemekli olup şehrin güzelliklerini bir de su üzerinden görmek isteyenlere hitap ediyor.
FLOATING MARKET : DAMNOEN SADUAK Eskiden şehir içinde olan ancak trafiği engellediği için yaklaşık 100 km şehir dışına taşınan Floating Market yani Yüzen Pazar’a gelenekler Tayland tekneleriyle gidiliyor. Bu teknelerin motorları sığ sular için tasanlandığından gövdenin içinde bulunuyorlar ve suya temaz etmiyorlar. Motor yerine sadece uzun bir demirin ucuna takılı pervane suya temas ediyor.
Teknelerle ulaşılan ve nehir kenarında kurulu olan Yüzen Market’te satıcılar teknelerle gelip satış yapıyorlar. Ayrıca nehir kenarında sabit dükkanlar da mevcut. Burada da pazarlık yapmadan alışverişe girmemek lazım. Pazar hergün sadece 07:30 – 12:30 saatleri arasında açık oluyor. Fotoğrafik açıdan çok güzel kareler veren Yüzen Market’I mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
TAYLAND DANSLARI : Zengin bir dans kültürüne sahip olan Tayland’da geleneksel hikayelerin anlatıldığı tiyatro ve gösteriler izlemek mümkün. Bu ülkeye gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken bu gösterilerdin biri de Niam Siramit isimli tiyatro. Kalabalık bir kadro ile hazırlanan ve ülkemizdeki Anadolu Ateşi benzeri bir organizyona sahip olan Niam Siramit, tam bir görsel şölen sunuyor.
Egzotizmin ve tropikal iklimin merkezi olan Bangkok, güler yüzlü insanları, baharatlı yemekleri ve bol mevyenin diyarı olarak aklımızda kalan şehirlerden biri oldu….
SAYILARLA BANGKOK Konuşma dili: Tayca Nüfus: 10 milyon (tahmini) Yüzölçümü: 1568 kilometre kare Para Birimi: Baht (1 Dolar=35 Baht) Trafik: Soldan Denizden Yüksekliği: 2 metre İklim: Sıcak tropik iklim Ulaşım: THY’nin haftada 4 gün tarifeli seferi bulunuyor. 9 saat süren yolculuk direk olarak yapılıyor. Ayrıca farklı havayollarının bu şehre seferleri bulunuyor.
Bu yazı 2007 yılının Nisan ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 3. sayısından alınmıştır.