Yazı: Mücahit Çakır Fotoğraflar: Halit Ömer Camcı – Mücahit Çakır
Nüfusu ve sanayisi ile Türkiye’nin en önemli illeri arasında yer alan Adana, antik geçmişi ile M.Ö 6000’li yıllara kadar uzanır. Birbirinden güzel 15 ilçesi bulunan bu güzel beldenin en önemli özelliklerinden bir tanesi de kalabalık nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 5. şehri olması ve Kebabı ile ön plana çıkmasıdır.
Misafirperverliği ve gülen yüzü ile heyecanınıza farklı bir anlam kazandıracak olan yöre insanı alışılagelmişin ötesinde hüneri ile damak tadınıza hitap eden en seçkin yemeklerini ve kebaplarını size sunacaktır. Öyle ya, kebap dendiği zaman ilk akla gelen Adana kebabıdır. Yöresel yemekleri yanında görsel olarak da göz zevkinize hitap edecek özelliklere sahip Adana şehri, belediyecilik ve kentsel dönüşüm alanında da ciddi manada atılımlar gerçekleştirmiş, yapısı ile sıradanlığın dışına çıkarak yerini almıştır.
Şehrin en önemli unsurlarından biri de Adana barajıdır. Doğaya olan uyumu ile eşsiz güzellikleri gözler önüne seren Adana barajı yelkenli, kano gibi doğa sporlarına da ev sahipliği yaparak spor severlere de hitap etmektedir.Özellikle belirtilmesi gereken bir ayrıntı vardır ki ,şehrin ve ülkemizin en önemli üniversitelerinden olan Çukurova üniversitesinin baraja çok yakın olması ve konumu ile müthiş manzaraya sahip olmasıdır.
Çukurova’sı ile akla gelen şehirde pek çok da kale bulunmaktadır. Hatta bu kaleler Evliya Çelebinin seyahatnamesinde de geçmektedir.
Yapmadan Dönme
- Kent Merkezindeki Bölge Arkeoloji ve Etnografya müzesi, Atatürk evi gezilmelidir.
- Ulu Cami, Sabancı Merkez Cami, Bebekli Kilise, Taş köprü ve Tepebağ eski Adana evleri görülmelidir. Ayrıca merkez dışındaki Anavarza, Şar ve Misis ören yerleri Akyatan ve Ağyatan Kuş Cennetleri görülmelidir.
- Adana kebabı mutlaka yenmeli, şalgam suyu ve aşlama (meyan kökünden yapılmaktadır.) içilmelidir. Bici bici’nin tadına bakılmalıdır. Ayrıca halka tatlı yenmelidir.
- Eski çarşılar gezilmeli, Karatepe kilimleri alınmalıdır.
- Hitit, Roma, Bizans Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin bulunduğu Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, Misis Mozaik Müzesi, Anavarza ve Şar ören yerleri ile Misis, Karasus antik kentleri gezilmeye ve görülmeye değer yerlerdir.
Bu yazı 2012 yılının Şubat ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 60. sayısından alınmıştır.