Cumartesi , 2 Kasım 2024

Nereye Gidilir / Kastamonu

Yazı: Murat Kalay Fotoğraflar: Hamza Burak C.

Ne ararsanız var, bir belde bu kadar güzel olabilir mi? Olabildiğince uzanan devasa ormanlar göz kamaştırıcı güzellikte.Havası da bir o kadar güzel ki ciğerlerimizi dolduran temiz hava içimize yaşama sevinci katıyor. Öyle bir enerji veriyor ki yerinizde duramıyorsunuz. Koşmak koşmak bitkinlikten düşene kadar koşmak… Öyle bir yer ki burası, yok yok. Doğa nimetlerini esirgememiş bu güzel yerden. Sahil kesimlerinde Karadeniz iklimi görülüyor. İç kesimlerde ise İsfendiyar dağ silsilesinin denize paralel olmasından dolayı sahil kesimi ile bağlantısı kopuyor, karasal iklim hâkim oluyor. Bölge genel itibari ile sık ormanlardan oluşuyor.

Coğrafi güzellikler bakımından oldukça zengin. Hal böyle olunca Kastamonu,çok eski zamanlardan bu yana yerleşim yeri olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, paylaşılamayan güzel olmuş. Kastamonu halkı, Türk misafirperverliğiyle karşılıyor yabancıları. Hiç yabancılık çektirmiyor konuklarına. Bazı kelimeleri anlamakta zorlanabilirsiniz. İlk başta bizlere ilginç gelen birkaç kelime buradan ayrılırken bir de bakmışınız dilinize dolanıvermiş. Deniz Turizmi,Eko Turizm, İnanç Turizmi,Kış Turizmi, Milli Parklar, Sağlık Turizmi,Spor Turizmi ve Yayla Turizmi yönlerinden oldukça zengin bir muhit. Atla doğa gezintisi yapmak isteyenler için Araç yaylaları elverişlidir. Dadayda bulunan at çiftliğinde atlı doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca av tutkunları için mevsiminde ava müsait birçok alan olduğunu hatırlatmakta fayda var. Mutlaka görülecek yerler listesi diye bir liste hazırlamaya çalıştığımızda çaresiz kalınıyor çünkü Kastamonu’nun her karışı gezilmeye, görülmeye değer. Yine de birkaç adres belirtmekte fayda var;Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, ayrıca Kale’yi öncelikle gezmenizi tavsiye edebiliriz. Böylece tarihi ve gelişim sürecini gözünüzde canlandırabilirsiniz. Hükümet Konağı, Zınbıllı Tepe, Nasrullah Kadı Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi, Dokuma Atölyesi ve El Sanatları Atölyesi bir çırpıda gezebileceğiniz yerlerden. Etli-Pastırmalı Ekmek,Biryan ve Çekme Helvası yöresel lezzetlerin başlıcalar. Yöresel dokuma ve yöresel el sanatları ürünleri dönerken yanınıza hatıra olarak alabilecekleriniz. Yöresel dokumalar, yalnızca tırnak ile pamuk ipliği kullanılarak değişik motiflerin yapıldığı çarşaf bağları, oyalar, baskı tekniği ile bezenen havlu ve masa örtüsü gibi malzemeler sadece çeyiz dizen kızların değil aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı konumunda. Kastamonu, kültürünü geçmişten bugüne muhafaza edebilen nadir yerlerdendir. Kastamonu ve yöresi Zeybek bölgesidir. En yaygını Sepetçioğlu Zeybeğidir. Kıyı kasabalar ise horonun etkisinde kalmıştır. Düğün ve nişan törenlerinde,ulusal bayramlarda ve eğlence günlerinde zeybek oynayan gençleri görebilirsiniz. Baharın ilk günlerinde kendinizi Kastamonu ile ödüllendirebilirsiniz. Şimdiden yolunuz açık olsun.

 Sepetçioğlu Oyununun Türküsü Şöyle:

Sepetçioğlu bir ananın kuzusu Hiç gitmiyor yüreğimden efem de sızusu vay vay Böyleymiş alnımızın yazısu Yassıl dağlar yassıl aslan efem de geliyo haydah Gidelim Kışla önüne aşağı Salıvermiş ince belden kuşağı Yaman olur Kastamonu uşşağı Yol verin efem dumanlı dağlar oy Yaslan Sepetçioğlu dağlara yaslan Laleli çimenli dağlara yaslan Analar doğurmaz sen gibi aslan Eğil dağlar eğil efem de geliyor haydah Seslen Sepetçioğlu efece seslen Laleli çimenli dağlara yaslan Analar doğurmaz sen gibi aslan Yassıl dağlar yassıl Osman efem de geliyor vay vay (…)

Bu yazı, Gezgin dergisinin 2010 yılının Mart sayısında yayımlanmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir