Düzce, Batı Karadeniz’de yer alan, Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü topraklarda geniş ormanları, birbirinden güzel yaylaları, tabiat harikası Samandere ve Güzeldere Şelaleleri, Efteni Kuş Cenneti, kaplıcaları, yaylaları ve akarsuları ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin ayakta kalan tek Antik Kenti Prusias – Konuralp Müzesi’ne sahip ilidir.
Yazı: Tuğçe Yılmaz – Fotoğraflar: Düzce Valiliği
Düzce bozulmamış çevresi, yerel yaşam tarzı ve gelenekleri, kültürel mirası, dört mevsim turizm imkanı ve kolay ulaşım imkanları ile görülmeye değerdir.
Gölyaka yöresindeki; Efteni Gölü Kuş Cenneti, Güzeldere Şelalesi, Kardüz Şelalesi, Pürenli Yaylası, Kültür Park ve Toptepe gezilebilecek güzel yerlerdendir.
Yığılca yöresi; bal ormanları, Saklıkent ve Yoğunpelit Şelaleleri, Sarıkaya ve Gökçeağaç Mağaraları gibi birçok güzelliğe sahip olmasının yanı sıra, Yedigöller Milli Parkı’na 35 km. mesafede bulunması sebebiyle de Düzce’nin önemli destinasyon alanlarından biridir. Yığılca, önemli yürüyüş parkurlarına sahiptir. Bu parkurlar arasındaki güzergahlar alternatif doğa sporları için oldukça uygundur. Eşsiz orman zenginliği arasında, foto safari, kaya tırmanışı, bisiklet sporları, alternatif su sporları, olta balıkçılığı, karavan ve çadır kampı yapabilirsiniz. Ayrıca aynı faaliyetleri son yıllarda Düzce’nin gözde beldelerinden biri olan Kaynaşlı’da da yapabilirsiniz. Kaynaşlı Yöresi’nde ayrıca Yörükler Yaylası Off-Road Yarışları, Milli Parklar statüsünde olan ve sportif olta balıkçılığı için Kuru Göl, tabii köy tecrübesi için Saz Köy önemlidir.
Akçakoca yöresinde ise Dadalı Köyü bozulmamış doğası ve oldukça korunmuş tarihi dokusu ile eko-köy turizm alanlarında dikkat çeken bir yerdir.
Doğal zenginlikleri arasında yer alan Fakıllı Mağarası ve Sarıkaya Mağarası yörenin önemli mağaralarıdır.Odayeri Yaylası’nda yöre halkı tarafından her yıl tanıtım amaçlı olarak Odayeri Şenlikleri yapılmaktadır, Pürenli, doğanın coşkusunun renk cümbüşüyle kaynaştığı, su seslerinin kuş sesleriyle karıştığı bir yaylalar bütünüdür. Gençlik kamplarının da yapıldığı bir mesire yaylası olan Pürenli’de yöre halkı tarafından geleneksel yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Pürenli Yayla bütününde bulunan Büyük Balıklı Yaylaları doğal güzelliklerin yanı sıra çim kayağı yapmaya da çok uygundur.
Rafting sevenler için ise Cumayeri-Dokuzdeğirmen Köyü yanından geçen Büyük Melen Nehri Türkiye’nin 3. Büyük rafting sporlarının yapıldığı bir yerdir.
Yapmadan ve Görmeden Dönmeyin
- Abant’tan başlayıp, Kardüz Yaylası’na kadar uzanan yaylalar bütününde gürül gürül akan Şelaleleri, gölleri ve Karadeniz’e özgü yemyeşil bitki dokusunu görmeden,
- Cumayeri Dokuzdeğirmen’de rafting yapmadan, Nehir Evlerini ve Harmankaya Şelalesini görmeden,
- Akçakoca’da Tarihi Ceneviz Kalesi ve plajını görmeden, şifalı olduğu söylenen kumlarında güneşlenmeden ve denize girmeden, balık ve Melengücceği tatlısı yemeden,
- Yığlıca Hasan Barajında kano, Yelken ve olta balıkçılığı yapmadan, Yığılca arısı balını tatmadan ve almadan, mevsiminde dağ çileği ve böğürtlen toplamadan, yemyeşil doğasında foto-safari, ve trekking yapmadan, yerel yaşam tarzını görmeden,
- Efteni Gölünü görmeden, Toptepe seyir terasından Düzce Ovasının panoramik görüntüsünü izlemeden dönme,
- Konuralp Müzesi’ni gezmeden,
- Güzeldere Şelalesi’ni görmeden,
- Dönerken alabalık yemeden,
- Fındık ve tütün kolonyası almadan,
- Düzce köftesi, külbastı, Arnavut ciğeri yemeden ve şıra içmeden,
dönmeyin…Bu yazı 2014 yılının Nisan ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 86. sayısından alınmıştır.