Kültür, Sanat ve Tarih Kokan Viyana’da kaybolmaya hazır mısınız ?
Yazı ve Fotoğraflar : Niyazi Uğur Genca
Gezecek o kadar çok yer var ki nereden ve nasıl başlasam bilemiyorum.
Viyana’yı dolu dolu gezebilmek için en azında bir hafta ayırmak lazım. Ben 4 gün kaldım ve maalesef yetmedi. Uzun yürüyüşlerden dolayı ayaklarım benden nefret etti desem yalan olmaz. Aslında gezilecek yerlerin çoğu belli bir alanda ama gezi alanı o kadar geniş ki yürü yürü bitmiyor. Artı gezeceğiniz yerlere girdiğinizde de mekan olarak da devasa alanlar söz konusu. Her biri tarih kokan bu mekanlar ihtişamları ve görkemleri ile sizi büyülüyor. Hiç bir yerde göremeyeceğiniz koleksiyonlar var. Mesela Sisi müzesinde devasa bir kraliyet yemek takım koleksiyonu var. Altın, gümüş, cam, porselen ne ararsanız var bu müzede. Doğa müzesinde aklınıza gelmeyecek çeşitlilikte hayvan koleksiyonu var. Kuşlar, kelebekler, böcekler, sürüngenler ne ararsanız var ve bütün bunları gezip görmek isteyince zaman yeterli gelmiyor. Tabi birde mekanların isimleri hep Almanca ve bazı yönlendirmelerde çok yeterli değil. O yüzden şehri keşfederken ve tanımaya çalışırken uzun mesafeler kat etmek zorunda kalabiliyorsunuz.
Bütün bu müzeleri gezerken zamanında yaşanan ihtişama ve görkeme şahit oluyorsunuz. Devasa odalar, devasa süslemeler, devasa işlemeler ve resimler karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor insan. Özellikle sarayların hem iç dekarasyonu hem de bahçe düzenlemeleri ayrı ayrı muhteşem. Hele bir Schönbrun sarayı var ki bir gününüzü buraya ayırmanız lazım. Devasa bir alanda çocuk müzesinden hayvanat bahçesine kadar birçok görülmesi gereken yer mevcut.
Herhalde en çok türkün olduğu şehirlerden biri Viyana. Her yerde bir Türk’e rastlayabiliyorsunuz. Havalimanından tutunda müzedeki bir kafe’ye kadar her yerde Türkçe konuşan birilerine denk gelebilirsiniz.
Havalimanından şehre ulaşım çok basit. Hızlı tren de var otobüs seferleri de. Gideceğiniz yere göre yaklaşık 20-30 dakikada şehir merkezine ulaşarak metro veya tramvay bağlantıları sayesinde rahatlıkla gideceğiniz yere ulaşabiliyorsunuz.
Şehir içi ulaşımda da metrodan tramvaya, otobüsten trene kadar bir çok imkanınız var. Şehir içi ulaşım için farklı bilet seçenekleri var. Aldığınız biletler bütün araçlarda geçerli. Kalacağınız süreye göre 24, 48, 72 saatlik biletlerden tercih edebilirsiniz. Hatta pazartesinden pazartesiye geçerli olan haftalık bilette var. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.
http://www.wienerlinien.at
İPUCU 1 : Birçok yere sadece metroyu kullanarak ulaşabiliyorsunuz ama özellikle 1 ve 2 nolu tramvay ile de şehrin bir çok noktasını ulaşma imkanınız var. Hatta bu hatları kullanarak şehir turu bile yapabilirsiniz.
Konaklama için ben Prater’de bir otel buldum. Motel One Wien – Prater. Bir çok şehirde zincir otelleri var. Sıra dışı bir otel aslında. Odalarda ne mini bar var ne de telefon. Hatta banyodaki bardaklar bile plastik. İşi çok basit tutmuşlar ama bir o kadarda başarılılar. Hem temiz hem de ulaşım bakımında rahat bir otel. Otelin hemen yanında metro var (U2) ve şehir merkezine, gezilmesi gereken yerlere 5 dakikada ulaşıyorsunuz. Aktarma yapabileceğiniz istasyonlardan da diğer tüm metro ağına rahatlıkla ulaşıyorsunuz.
Otel Prater’deki eğlence parkının yanı başında. Ayrıca eğer isterseniz devasa bir şehir parkıda var. Viyanadaki yemyeşil parklardan biri burası.
Viyanda yeşile doyuyorsunuz. Yeşilliği öldürmeden de nasıl bir şehirleşme olacağının kanıtı aslında bu şehir. Her yerde parklar var ve şehrin göbeğinde adeta huzur mekanları. Bizdeki gibi çimenlere basmayın yazısı yok bu parklarda. Tersine istediğiniz gibi yayılıyorsunuz. Oyun oynayanlar, güneşlenenler, uyuyanlar ne ararsanız var. Günün yorgunluğunu atmak için birebir. Hatta küçük bir piknik bile yapabilirsiniz. Tabi bizdeki gibi mangal yakmak yok 🙂
Viyana genel olarak pahalı bir şehir. Küçük bir magnet bile 5 olduğunu düşünürsek gerisini siz düşünün. Ama bu gözünüzü korkutmasın herkesin kesesine göre farklı seçenekler var. Bütçenizi zorlamadan da gezme ve yeme içme seçenekleri var.
İPUCU 2 : Eğer bir çok yeri gezip görmek istiyorsanız size Vienna Pass almanızı öneririm. Birçok gezi seçeneğine sahip oluyorsunuz ve ayrıca bir miktar para tasarrufu da yapmamızı sağlıyor. (%25 civarı) 24-48-72 saatlik kartlar var. Ayrıca yürümek bana göre değil derseniz Hop On Hop Off otobüslerde bu kart ile bedava. İhtiyacınıza göre seçeneklere ve gezebileceğiniz mekanlara buradan bakabilirsiniz.
https://www.viennapass.com/ vienna-pass-prices.php
Yeme İçme Rehberi
Yeme İçme konusunda çok farklı ve çok güzel mekan var ama maalesef buralara çok fazla talep var. Çok kalabalık ve sıra beklemek zorundasınız. Bu bazen işkenceye dönüşüyor. Sıra gelip otursanız bile bu seferde sipariş için bekliyorsunuz. Ama buraların havasını solumak için erken saatlerde gelebilirsiniz.
Yeme konusunda 2 yer çok hoşuna gitti. Bir tanesi küçük ekmek dilimleri üzerine sürülmüş farklı mezeleri ile Trzesniewski. Diğeri de şanına yakışır şizintzel ve patates salatası ile Figlmüller.
Bu listedeki bir çok mekan Viyana için olmazsa olmazlardan. Bazıları neredeyse 300 yıllık. Kimler geçmemiş ki bu tarihi mekanlardan. Yazarlardan, bestecilere, devlet adamlarından sanatçılara kadar saymakla bitmez.
Viyana için kahvenin ayrı bir önemi var. Osmanlı kuşatmalarından sonra tanışılan kahve zaman için farklı bir boyut kazanmış ve şehrin simgesi haline gelmiş. Farklı mekanlar da farklı kahve çeşitleri olsa da Melange (melanj) adındaki bol süt köpüklü kahve ön plana çıkıyor.
***
Gelelim mekanlara;
1 – Fglmüller Wollzele 5 (U3 – Stephansplatz) St. Stephen’s Kathedraline çok yakın. Tavuk Şinitzel ve Patates Salatası yemeden dönmeyin.
2 – Demel Kohlmarkt 14 (U3-Stephansplatz) Hofburg Sarayının Karşısında. 230 yıllık bir kafede Apfelsturdel veya Sacher Torte deneyebilirsiniz. Ayrıca mutfakta yapılan çalışmaları da izleyebiliyorsunuz.
3 – Trzesnewsk Dorotheergasse 1 (U3 – Stephansplatz ) Küçük ekmeklere sürülmüş farklı farklı mezeler ile hazırlanmış atıştırmalıkları kesin denemelisiniz. Café Hawelka’nın sokağında.
4 – Café Landtmann Unverstätsrng 4 (U2 Rathaus / U3 Herrengasse) Rathaus (Belediye Binası) karşı paralelinde tiyatronun karşısında.
5 – Café Central Herrengasse 14 (U3 Herrengasse)
6 – Café Hawelka Dorotheergasse 6 (U1-U3 Stephansplatz )
7 – Cafe Sacher Phlharmonker Str. 4 (U1-U2-U4 Karlsplatz) Ünlü Sacher Torte’yi denemeden olmaz.
8 – Café Sperl Gumpendorfer Straße 11 (U2 Museumsquartier) 125 yıllık mekanda bir Melange kahvesi içip yorgunluk atabilirsiniz.
9 – Kunst Haus Wien Cafe Untere Weissgerberstraße 13
10 – Naschmarkt – 1060 Venna (U1 – U2 – U4 Karlsplatz / U4 Kettenbrücke) Genelde sebze, meyve, tatlı, balık, et ve et ürünlerinin satıldığı Pazar yeri. Ayrıca Viyana’ya özgü tatları deneyebileceğiniz bir çok restoran ve kafe var. Bu pazarın 400 yıllık bir geçmişi var.
11 – Julus Menl Graben 19 (U1 – U3 Stephansplatz ) 150 yıllık Julius Meinl ve meşhur kahveleri. Kafe ve market bir arada. Graben caddesinde Demel’in biraz ilerisinde.
12 – Café Mozart Albertinaplatz 2 (U1 – U2 – U4 Karlsplatz) Opera Bina Arkası
***
Gezilecek Yerler
Çok uzun bir listeye hazır olun. Viyana’da geçireceğiniz her bir dakika bile çok değerli. Zamanınızı iyi değerlendirip bu eşsiz güzellikteki yerleri gezmeden dönmeyin. Sakın korkmayın bu kadar tarih ve kültür bana göre derseniz sizin içinde farklı seçenekler var. İster bu mekanlara yakın parklarda zamanınız geçirebilir, mekanların içinde buluna kafelerde dinlenebilir veya çevreyi görmek için şehir turları yapan otobüslere binebilirsiniz.
Viyana’da ziyaret edilmesi gereken yerleri aşağıdaki başlıklarda sınıflandırmaya çalıştım. Bu güzel şehrin her köşesini görebilmek için şehirde geçireceğiniz her an çok değerli. Sınıfl andırmayı birbirine yakınlıklarına göre yapmaya çalıştım. Bu yerlerin konumları ile ilgili http://www. triposo.com uygulamasını veya Google maps kullanabilirsiniz.
Hofburg Sarayı ve Çevresi Hofburg İmparatorluk Sarayı (Hofburg Palace)
Sisi Müzesi (Sisi Museum) Muhteşem bir yemek takım arşivi ve meşhur Sisi lakaplı kraliçe Elizabeth’in yaşamına tanıklık edebilirsiniz.
İspanyol Binicilik Okulu (Spanish Ridinig School) 400 yıllık geçmişi var ve Lippizan Atları ile ilginç bir yer ve tabiki Showlarsizi bekliyor.
Stephan Katedrali (St. Stephen’s Cathedral) Viyananın en ünlü simgesi ve şehrin merkezinde bulunuyor. Eğer isterseniz kulelerine de çıkabilirsiniz.
Viyana Avusturya Ulusal Kütüphanesi (Austrian National Library) Avusturya’nın en büyük kütüphanesi. 1723 yılında tamamlanan müzede yaklaşık 7.5 milyondan fazla kitap ve benzeri bulunmaktaymış. İç Mimarisi ile beni etkileyen yerlerden biri oldu.
İngiliz Bahçesi (Burggarten)
Mozart Heykeli (Mozart Statue)
Kelebek Ev (The Imperial Butterfly House)
Albertna Müzesi (Albertna Museum)
***
Museumsquarter
Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches Museum) http://www.khm.at/en/
Maria Theresia Platz meydanında bulunan müze Habsburg Hanedanlığı’nın sahip olduğu değerli eserlerin sergilenmesi için 1891 yılında açılmış. Hem mimari anlamda hem de içinde bulunan eserler nedeniyle eşşiz bir müze ve mutlaka zaman ayrılmalı. Eğer gezmekten yorulursanız müze içindeki kafe de biraz dinlenebilirsiniz.
Doğa Tarihi Müzesi (Naturhistorisches Museum) http://www.nhm-wien.ac.at/en/museum
Maria Theresia Platz meydanında bulunan doğa müzesi, tarih müzesinin karşısında ve neredeyse birebir kopyası. Bu müzede yaklaşık 30 milyon obje sergileniyormuş ve zaman ayrılması gereken müzelerden biri.
Leopold Museum http://www.leopoldmuseum.org/en
2001 yılında açılmış olan müzede Avusturya Modern Sanatının sergilendiği en geniş koleksiyonları içermekte.
MUMOK (Museum Moderner Kunst; Modern Sanat Müzesi) https://www.mumok.at/en
ZOOM Çocuk Müzesi (ZOOM Kinder Museum) http://www.kindermuseum.at
Mimarlık Merkez Viyana (Architekturzentrum Wien) http://www. azw.at
İPUCU3 : Müzelerdeki sergiler ve genel olarak tüm Viyana müzeleri için bu web sayfasından yararlanabilirsiniz.
http://www. wien.info/en/sightseeing/ museums-exhibitions
Karlsplatz / Karlskrche
Karl Klses (St. Charles Church)
Belvedere Sarayı (Belvedere Palace)
Naschmarkt
Vyana Devlet Operası (Wener Staatsoper)
Rathaus
Beledye Bnası (Rathaus)
Tyatro Bnası (Burgtheater)
Parlemanto Bnası (Austrian Parliament Building)
Prater
Prater Sehir Parkı ve Lunapark(Wurstelprater)
Dönme Dolap (Giant Ferris Wheel)
Tussaud Balmumu Heykel Müzesi (Madame Tussauds)
Schönbrunn
Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayı olan Schönbrunn için ayrı bir yer açmak lazım. Neredeyse bütün gününüzü burada geçirmek isteyebilirsiniz. Çünkü gezilecek büyük bir alan var. Saray gezisinden sonra eğer diğer alanları da gezmek isterseniz saray içinde dolaşan küçük bir gezi aracı var. Bunla hem istediğiniz yerlere rahatlıkla ulaşabilir hem de gezdikten sonra diğer alana yine bu araçlarla geçebilirsiniz.
Schönbrunn Sarayı (Schönbrunn Palace)
Schönbrunn Bahçeleri (SchönbrunnGardens)
Hayvanat Bahçesi (Schönbrunn Zoo)
Tropik Sera (Palmenhaus)
Zafer Takı (Gloriette)
Labirent (Irrgarten)
Kunst Haus Wen
Bence Viyana’da muhakkak görülmesi gereken yerlerden biri burası. Avusturya’nın Gaudisi olarak anılan Mimar Hunterwasser’in yarattığı evleri görmeden dönmeyin. Doğa ve mimarini eşsiz uyumunu bu binalarda görme şansınız var.
Hundertwasser Müzesi (Museum Hundertwasser)
Hundertwasser Evi (Hundertwasser House)
Hundertwasser Köyü (Village Gallery)
Stadt Parkı (Stadtpark)
Johann Strauss Heykeli (Johann Strauß Denkmal)
Tabi Viyana’nın olmazsa olmazı müziğe ayrı bir yer açmak lazım. Her bir köşede müziğin her türlüsüne rastlayabiliyorsunuz. Tarihi mekanlarda farklı farklı konserler var. Birçoğu çok pahalı ama eğer isterseniz ayakta da daha ucuza izleyebiliyorsunuz. Eğer şanslıysanız konser verilen yerlerin dışında dev ekranlarda ücretsiz canlı performansları seyredebiliyorsunuz.
Gelişler her zaman güzel ama dönüşlerde bir o kadar zor ve hüzünlü. Bir daha gelebilir miyim bilmiyorum ama Viyana’da hala gezilecek çok yer var.
İyi gezmeler…
Viyana – Bu yazı 2015 yılının Haziran ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 100. sayısından alınmıştır.