Cumartesi , 20 Nisan 2024

Fotoğraf Makinelerindeki Simgeler – 2

Yazı: Özgür Çetin

Büyük ilgi gören fotoğraf makinelerindeki simgeler yazımızın devamı niteliğindeki ikinci versiyonda yeni bazı simgeler ve anlamlarına göz atıyoruz.

Geçtiğimiz aylarda sizler için hazırladığım ilk yazıyı okuduktan sonra bazı eksiklerin olduğunu gördüm. Yazıyı uzun tutmamak ve sıkıcı olmamak adına bazı simgeleri çıkartmıştım. Bu yazımız daeksik kalan o simgeler ve anlamlarını masaya yatırıyoruz.

gezgindergi_fotograf_makinalarindaki_simgeler (7)

Serinin ilk örneğinde Çekim modları, ON/OFF, PLAY, MAKRO, MANZARA, FLAŞ, PICTBRIDGE, POZ TELAFİSİ, ZAMANLI ÇEKİM, SİLME ve SES KAYDI simgelerine göz attık.

Bu yazımızda ise daha farklı simge ve işaretlerin anlamları ve ne işe yaradıkları konusuna değineceğiz. Genel olarak birçok simge aynı şekilde kullanılsa da bazı markalar aynı işlevi bazen farklı şekillerle de ifade edebiliyor. Bu bakımdan eğer varsa aynı simgenin farklı kullanımlarını da göstereceğiz. Yine de aynı işlevi ifade eden simgelerin birbirlerine yakın olduğunu ve ilk bakışta ifade ettikleri görevin anlaşılabilir olduğunu söylemek isterim.

gezgindergi_fotograf_makinalarindaki_simgeler (5)

SERİ ÇEKİM 

İlk simgemiz hızlı çekim modu ile ilgili geliştirilmiş bir kare ve onun arkasında birkaç kare ile temsil edilen seri çekim simgesi. Bazı markalar bu simgeyi farklı şekillerde de kullanıyor. Biz iki kullanımını da veriyoruz. Bazı fotoğraf makinelerindebu simge MENU’de bulunurken  bazı modellerde ise doğrudan doğruya ürünün üstünde bulunan bir düğme tarafından kontrol edilir. Fotoğraf makinesinin kabiliyetlerine göre ard arda çekim modunu aktif hale getirir. Giriş seviyesi kompakt ürünlerde saniyedeki çekim hızı 1-1.5 kare iken (bu hızı ancak 1-2 saniye koruyabilirler) gelişmiş dijital SLR modellerde bu saniyede 3-5 kareye kadar çıkabilir.

gezgindergi_fotograf_makinalarindaki_simgeler (8)

POZ YÖNTEMİ 

Dikdörtgen bir alan ve onun içinde farklı yerleşimlere sahip şekillerin bulunduğu poz yöntemi simgesi ise kompak modellerde MENU’de dijital SLR ürünlerde ise ayrıca bir tuş ile simgelenir. Genel olarak üç farklı şekli ve bu üç şeklin üç farklı etkisi vardır. Dikdörtgen alan içinde 5 farklı simge multi pozlamaya, alanın ortasında tek bir nokta spot pozlamaya, tek noktanın etrafında bir adet daire ise merkez ağırlıklı pozlamaya işaret eder.

gezgindergi_fotograf_makinalarindaki_simgeler (6)

EKRAN MODU 

Ekran modu simgesi her fotoğraf makinesinde bulunan bir simge değil. Bazı ürünlerde bu simge DISPLAY ile de temsil edilir. Görevi ise ekranda görünen bilgi seçeneklerini göstermek. Örneğin detaylı bilgi isteyen kullanıcı ekran modunu diyafram, enstantane, flaş ve pil durumu gibi bilgileri gösterecek şekilde ayarlayabilir. Ya da tam tersi sadece vizörden gelen görüntüyü gösterip başka hiçbir bilgi vermeyecek şekilde düzenleyebilir. Optik vizörü bulunan  ürünlerde bu simgenin bulunduğu tuş ekranı tamamen kapatma görevine de sahiptir.

TİTREŞİM ENGELLEME 

Bir insan silüeti ve onun arkasında titreyen ve devam eden silüetler ile tanımlanan titreşim engelleme modu bazı ürünlerde menüde bulunurken birçok fotoğraf makinesinde bu iş için özel bir düğme bulunur. Bu özellik aktif hale getirildiğindeISO ayarı otomatik olarak en  yükseğe çıkartırılırken dijital ya da optik (hangisi varsa) titreşim engelleme özelliği aktif hale getirilir. Bazı üreticiler bu simgeyi bir el ve onun etrafında dalgalar şeklinde de tasarlayabiliyor. İkisi de aynı görevi yerine getiriyor.

gezgindergi_fotograf_makinalarindaki_simgeler (9)

YÜZ TANIMA 

Son yıllarda fotoğraf makinelerinde görülmeye başlanan yüz tanıma fonksiyonu, özellikle portre çekimlerinde çok işe yarayan bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu modun simgesi (bazı markalarda küçük değişiklikler geçiriyor olsa da) bir insan yüzü ve onu çevreleyen kadraj şeklindedir. Genelde MENÜ içinde bulunur ancak bazı markalar bu fonksiyonu özel bir düğme ile kullanıma sunabiliyorlar.

EX-S500_gy_b, 05.4.8, 7:16 PM, 8C, 5130x4077 (1355+2958), 125%, bent 6 stops, 1/15 s, R72.5, G59.8, B88.2
EX-S500_gy_b, 05.4.8, 7:16 PM, 8C, 5130×4077 (1355+2958), 125%, bent 6 stops, 1/15 s, R72.5, G59.8, B88.2

SD KART 

Bu simge ise genelde SD kart yuvasının üstünde bulunur ve belleğin bu bölüme takılacağını gösterir. Aynı zamanda bellek takma yönünü işaret etmek için de kullanılır.

POZ TARAMASI 

Orta ve üst seviye kompakt ürünler ile dijital SLR modellerde karşımıza çıkan Poz Taraması ya da İngilizce adıyla Bracketing, aynı karenin biraz açık ve biraz koyu versiyonlarını otomatik olarak çekmeye yarayan bir teknolojidir. Bu özellik aktif hale getirildiğinde makineye bir adet verilen enstantane/diyafram ikilisine göre çekim yapar. Ardından seçilen aralıkta bir kare fazla, bir kare de az pozlanmış fotoğraf çekilir. Kullanıcının elinde aynı karenin 3 farklı şekilde pozlanmış hali bulunur.

gezgindergi_fotograf_makinalarindaki_simgeler (1)

YAKINLAŞTIRMA / UZAKLAŞTIRMA 

Birçok üründe ortasında + ve – bulunan iki adet büyüteçle simgelenen bu özellik çekim modunda optik ya da dijital zoom kullanmayı sağlar. İzleme modunda ise o an ekranda görülen fotoğrafın makinenin izin verdiği ölçüde büyültülmesi ve küçültmesini sağlar. Böylece fotoğrafın detaylarını görebilirsiniz. Bazı markalar bu simgeyi ortasında tek bir ağaç ya da üç ağaç bulunan kadraj olarak da kullanır. Bu şekilde kullanım ağırlıklı olarak fotoğraf çekme modu için geçerlidir.

VİDEO MODU 

Çeşitli markalar farklı şekillerde kullansa da genelde video kamera ile silüeti ile bilinen video modu adından da anlaşılacağı gibi hareketli görüntü yani video çekme moduna geçişi sağlar.

gezgindergi_fotograf_makinalarindaki_simgeler (4)

İZLEME MODU 

Yine farklı markalar ufak tefek değişikliklerle kullansa da genelde PLAY işaretiile  bilinen izleme modu çekilen video ya da fotoğraflara bakmayı sağlar. Bazı markalar bu simgeyi yeşil renkte kullanırken bazıları da bunun yerine arka yüzde REVIEW yazan buton kullanmayı tercih ederler.

FOTOĞRAF MODU 

Bir fotoğraf makinesi ile temsil edilen bu simge bazı ürünlerde tam otomatik çekim modunu ifade ederken bazı ürünlerde ise başka modlardan (örneğin izleme) fotoğraf çekme moduna geçişi sağlar.

USB 

Bilgisayar bağlantısının yapıldığı yuvanın üstünde (kapaklı ise) ya da yanında (açık ise) bulunan bir simgedir. Bağlantı yuvasını göstermek için kullanılır.

Fotoğraf Makinelerindeki Simgeler – 2 – Bu yazı 2008 yılının Şubat ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 13. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir