Cumartesi , 23 Kasım 2024

Sportmenlerin sporu: GOLF

Yazı: Tugrul Yılmaz – Fotoğraflar: Hey Travel – Golf Dünyası Dergisi Arşivi

Özel olarak yapılmış bir sahada, küçük sert bir top ve golf sopalarıyla oynanan bir oyundur. Dünyada özellikle İngiltere ve ABD’de hızlı bir gelişme gösteren golf, tüm Avrupa ülkelerinde yaygın bir spordur. Bu Avrupa ülkeleri başında, İspanya, İsveç, Fransa ve İtalya gelmektedir. Dünyada golfün başlangıç tarihi 1860’lar olarak gösterilir. O yılların ilk şampiyonu Wille Park’dır. Paul Lawrie, Tiger Woods da diğer efsane oyunculardan ikisidir. Türkiye’ye gelince: golf, 1895 senesinde, İstanbul Kulübü’nün kurulmasıyla beraber, oynanmaya başlamıştır. İlk golf sahası, İngiliz Büyük Elçisi tarafından padişahtan izin alınarak açılmıştır. Batılılaşma sürecine giren Devlet-i Âlîye, Batı’da yaygın olan spor dallarını tanımaya başlamıştır. O dönemde, Istanbul’da, daha çok şehrin ileri gelen zenginleriyle Levanterler oynamışlardır golfü. Bu süre, uzun bir geçmiş kabul edilebilir fakat buna rağmen golf, yakın zamana kadar, diğer ülkelerdeki gibi bir gelişme göstermemiş ve pek büyümemiştir. Fakat şimdilerde durum değişmiştir ve bugün ülkemizde, Türkiye Golf Federasyonu adı altında bir kurum yer almaktadır.

golf-spor-gezgindergi (1)

Golf sporunun yaygınlaşmaya başlamasının ardından, golfle ilgili filmler yapılarak, daha büyük kitlelere ulaşılmıştır. Golfe merak saranlar, bu filmleri izleyerek ön bilgi edinebilirler. Mesela, dünya golf tarihinin gelmiş geçmiş en büyük amatör golfçüsü olarak kabul edilen Bobby Jones’un hayatının anlatıldığı film, bütün amatör sporculara ya da golf severlere tavsiye edilebilir. Bundan başka, golf ile Hint felsefesini bağdaştıran ‘Bagger Vance’ adlı film de öğretici olmakla birlikte ilginçtir. Golf sporuyla ilgili diğer filmler, ‘A Gentlemen’s Game’, ‘Happy Gilmore’, ‘The Greatest Game Ever Played’, ‘Caddyshack’, ‘Tin Cup’ şeklinde sıralanabilir.

UU golfer Stacy Prammanasudh hits the ba

Golf sporunda amaç, golf topuna en az sayıda vuruş yaparak, sahada belirlenmiş olan on sekiz parkuru ya da çukuru tamamlamaktır. Golf sporu, her sahanın golfun başlıca prensipleri dikkate alınarak, birbirinden farklı bir tasarımla yapılmış olmasıyla, diğer spor dallarından ayrılır. Dünyada birbirinin tıpatıp aynısı hiçbir golf sahası yoktur. Her çukurun mesafesi de birbirinden farklıdır. Mesela birinci çukur 110 metre, on yedinci çukur 270 metre gibi. Çukurların mesafesi böyleyken, golf sahasının büyüklüğü, 5400 metreyle 7000 metre arasında değişebilir.

sportmenlerin-sporu-golf-gezgindergi (1)

Golf oyununda rakip, aslında diğer oyuncular olsa da, sahanın zorlayıcılığı sebebiyle, kişi kendini ve sahayı rakip olarak görür. Buradan hareketle, profesyonel golf, sportmenliğe değer verenlerin ödüllendirildiği bir spordur. Çünkü golf, iki temel esasa dayanır: oyuncuya ve sahaya saygı. Yani golf sporunda geçer akçe “saygı”dır. Söz konusu prensiplere bağlılık, bu sporun bu kadar yaygınlaşmasında rol oynamıştır ve bugün golf, ilgi çeken  milyarlarca dolar değerinde bir endüstri haline gelmiştir.

sportmenlerin-sporu-golf-gezgindergi (2)

Golfte dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bir golf oyuncusu, vuruş hazırlığına başladıktan sonra, vuruşu bitene kadar hareket etmemeli ve konuşmamalıdır. Vuruş hazırlığı, oyuncunun vuruş yapacağı sopasını çantasından almasıyla birlikte başlar. Vuruşu yapmadan önce her oyuncunun izlediği bir ritüel söz konusudur. Bu süreç, yaklaşık 30-40saniye sürebilir. Söz konusu süre, konsantrasyon açısından çok önemli olduğu için, etraftaki oyuncular ya da seyirciler arasında konuşmalara son verilmelidir, yoksa oyuncu, konsantrasyonunun kaybedebilir. Bu nedenle vuruş gerçekleşirken, oyuncunun arkasında ya da onu rahatsız edecek bir yakınlıkta durmamak gerekir. En doğru yer, kişinin tam hizası ya da karşısıdır. Ayrıca, her insanın kendince bir “mahrem alan”ı, bir güvenli alanı vardır. Kişi, sizin bu alana girdiğinizi, bu alanda sizin varlığınızı hissettiği anda, konsantrasyonu tehlikeye girer.

golf-spor-gezgindergi (5)

Oyuna katılan her oyuncu sırayla başlangıç vuruşunu yapar. Sahanın çukura kadar olan bölümünde, fair-way adı verilen sahanın esas oyun alanına topu atmak hedeftir. Bu alan diğer alanlara göre daha düzgün ve kısa kesilmiş çimlerden oluşur, bu bakımdan vuruş yapmaya daha elverişlidir. Yaklaşık 30 ile 90 metre genişliğinde olabilir. Burada marifet, topu sahanın düzgün çimli alanlarına atabilmektir. Bu alanın iki yanında ‘rough’ (kaba çim) adı verilen bölge yer alır. Bu bölgede uzun otlar, ağaçlar, çalılıklar, kumlu ya da topraklı bölgeler bulunabilir. Buralarda vuruş yapabilmek için özel teknikleri bilmek gerekir. Eğer bu tür engeller, doğal olarak, yani kendiliğinden yer almıyorsa, o zaman mimarî olarak bir şeyler yapılır. Sahanın mimarı tarafından, sahaya yapay engeller yerleştirilir: kum havuzları, küçük göller gibi… Maksat, ‘green’ adı verilen, bayrak direğiyle özel olarak işaretlenmiş çukurlara topu atmaktır. En az vuruşla on sekiz parkuru tamamlayan oyuncu, oyunu kazanır. Golf, daha önce denildiği gibi, sportmenlerin sporu olduğu için, nezaket en önemli kuraldır. Sahada ıslık çalmamak gerekir. Golf kulübüne giderken, jeans tercih edilmez ve cep telefonunu da kullanmamak lazımdır.

Stan Badz

Golf oynamak niyetinde olan kişinin, bilmesi gereken pek çok terim mevcuttur. Bunlar, belki de golf sporu bize Batı’dan geldiği için, daha çok yabancı dildedir. Mesela, ace (topun deliğe bir vuruşta sokulması), fore (oyuncu tehlikeli bir durumda görüldüğünde söylenir), apron, backspin, caddy, club(green dışındaki topa vurmak için kullanılan golf sopası), divot (sopanın çimden kopardığı parça), honour(oyuna başlama şerefi), iron, marker, mulligan, nassau, open face, par, rabbit( golfe ilk başlayana verilen ad).

sportmenlerin-sporu-golf-gezgindergi (3) sportmenlerin-sporu-golf-gezgindergi (6) sportmenlerin-sporu-golf-gezgindergi (5) sportmenlerin-sporu-golf-gezgindergi (4)

Sportmenlerin sporu: GOLF – Bu yazı 2008 yılının mayıs ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 16. sayısından alınmıştır.

Yazar : NUH ALPER İNAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir