Şimdiye kadar Çanakkale’yi görmeyenler içinde bulunduğumuz bu bahar günlerini fırsat olarak değerlendirip bu güzide toprakları ziyaret etmeli.
Yazı: Nurya Çakır Fotoğraflar : Halit Ömer Camcı
Denizi, boğazı ve şehitliğindeki manevi atmosferi ile Çanakkale sizi bekliyor. Tarihten çokça izler taşıyan şehrin geçmişi oldukça eskilere uzanıyor. Antik çağdan kalan, hakkında filmler çekilip kitaplar yazılan Troya kalıntıları il sınırları içerisinde yer alıyor. Karesioğulları ile Türkleşmeye başlayan yöre; daha sonra Osmanlı’ya katılmış. Osmanlılar Trakya’ya Çanakkale üzerinden geçmişler.
Şehrin iki simgesi hâline gelen Kale-i Sulaniye ile çanakçılıktaki şöhreti şehrin isminin de kaynağı olmuş. Çanakkale yakın tarihimizin en önemli kahramanlık destanlarından birini de bağrında saklamaktadır. 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile itilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleri insanlık tarihi için de unutulmaz bir zaman aralığıdır. İki tarafında büyük kayıplar verdiği bu savaşa Türk Ordusunun 253.000’e yakın şehir verdiği kaynaklarda belirtiliyor.
Her yıl 25 Nisan’da düzenlenen Anzak Günü’nde de Avustralya ve Yeni Zellanda’dan gelen binlerce turist bölgeye akın ederek kendi yakınlarını ziyaret ediyorlar. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu, Truva Savası’na ev sahipliği yapmış Truva Antik Kenti ve Assos Antik Kenti şehrin en çok ziyaretçi alan yerlerinden. Deniz turizmine uygun olmasına rağmen bu yönde bir yapılanma pek tercih edilmemiş. Çanakkale’ye bağlı Gökçeada ve Bozcaada son yıllarda oldukça rağbet gören tatil yörelerinden.
Bölgede çok çeşitli su sporları yapılıyor. Uçurtma sörfü, rüzgar sörfü, balıkçılık, dalgıçlık, yelkencilik sporlarına, kamp yapma ve doğa yürüyüşlerine uygun çok çeşitli alternatiflerden keyfinize ve tecrübenize göre seçim yapabilirsiniz. Çanakkale’de her yıl Ağustos ayında Truva Kültür ve Sana Festivali gerçekleşiyor. Günümüzde üniversite gençliğinin ve emeklilerin yasamak için tercih ettiği bu şehrimizde, güzel bir nisan gününde, sahilde koruk suyu içerek gün batımını izleyebilirsiniz.
Çanakkale ve Gelibolu – Bu yazı 2013 yılının Nisan ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 74. sayısından alınmıştır.