Cuma , 19 Nisan 2024

Sharm El Sheıkh Dalışları

Sharm El Sheıkh Dalışları – Yazı ve Fotoğraflar: Tacettin Sağlar

Kızıldeniz, Akdeniz’in güneyinden başlayarak, Mısır, Sudan ve Etiyopya’nın doğu sahillerini süsleyerek Kuzeyden Güneye doğru uzanan bir iç denizdir. Konumu ve bünyesinde barındırdığı flora ve fauna açısından bu zenginliği tek yazı ile geçiştirmek bu güzel deniz için biraz haksızlık olur düşüncesi ile bende bu yazı serisini üç bölümde sizlere aktarmayı uygun buldum.

Sina yarım adasının Güney’e doğru en uç noktasında bulunan Sharm El Sheikh bölgesini ve civardaki dalış noktalarını henüz oralara gitmemiş arkadaşlara faydalı olabilir düşüncesi ile aktarmayı düşünüyorum.

7 – 8 yıl öncesine kadar kalkınmamış bir balıkçı kasabası konumunda olan Sharm El Sheikh, dalış turizminin yaygınlaşıp bir getirim durumuna gelmesi sonucu olanca hızı ile kalkınıp modernleşme sürecine girmiştir. Tüm dünya ülkelerinden gelen turistlerin konaklayabilmesi için sahil şeridini, biraz da çarpık yapılaşma diyebileceğimiz tarzda otellerle doldurmuşlardır. Bu oteller değişik yıldız kategorisinde olup her bütçeye uyacak fiyat yelpazesine sahiptirler.

Dalış turizminin yanı sıra, yaz ve bahar aylarında; deniz tatili, çöl safarisi, yamaç paraşütü, açık deniz olta balıkçılığı, yat ve kumar turizmi için de pek çok turistin uğrak yeri olmayı sürdürmektedir. Sharm da son yıllarda açılan uluslar arası hava limanı, direkt charter uçuşlarla gelenler için zaman kaybını en aza indirmiştir. Sharm El Sheikh kasabası daha çok yöre halkının ikamet ettiği ve alış veriş yaptığı yerleşim alanıdır, tipik Mısır lokantalarında deniz mahsulü ve otantik yemekler oldukça hesaplıdır.

Yine deniz kenarında kurulu Na’ama Bay, turistik bir yerleşim alanıdır. Burası son yıllardaki gelişmesi ile Bodrum veya Marmaris’i aratmayacak düzeyde, eğlence imkânı bol bir yöre olmuştur. Hardrock Cafe, Kentucky fried chicken, Mc. Donalds, Pizza Hut gibi çok uluslu zincir kuruluşlar burada birer şube açarak, gelen turistlerin alışkanlıklarını sürdürebilmelerine olanak sağlamaktadırlar. Ülkede üretilen benzin, taksi ile yolculuk ücretlerini olumlu etkilemiştir. Ulaşım bir sorun yaratmamaktadır ancak arabaların gece farlarını yakmama sebebini henüz çözebilmiş değiliz.

Pazarlık bu ülkede bir yaşam tarzıdır. Bu sebeple tüm alışverişlerde size sunulan fiyatın yarısını teklif ederek ürünü ucuza almaya çalışmalısınız.

Bölgede bulunan otellerin çoğunda dalış kulübü mevcuttur. Önceden bir dalış okulu ile bağlantınız yok ise, hiç problem yaşamadan bulunduğunuz otelin dalış kulübü size yardımcı olacaktır. Dalış teknelerinin topluca bulunduğu bir liman mevcuttur. Her sabah dalışa gidecek turistler, otellerinden toplanıp, bir minibüs ile bu limana getirilmektedirler. Burada kendilerine önceden ismi bildirilen tekneye gitmeleri istenmektedir. Her sabah 80 civarında tekne dalış için denize açılmaktadır, bu dalış tekneleri; ortalama 25 dalıcı kapasiteli olup, arka dalış platformu, hazırlanma ve malzeme bölümü, kapalı yemek salonu, lavabo ve üst kattaki güneşlenme ve dinlenme güvertesi olmak üzere oldukça konforlu ve ihtiyaca cevap verecek düzeydedir.

Personel, konularında deneyimli yardım sever ve güler yüzlüdürler. Dalış rehberlerinin bazıları Avrupa kökenli olup dalış noktalarını iyi bilmektedirler. Brifinglerde ve dalışlarda sualtının korunması, mercanların kırılmaması ve dipten kabuk alınmaması hususunda devamlı uyarılarda bulunuyorlar.

Ras Muhammed bölgesi 1989 yılından bu yana sualtı milli parkı ilan edildiğinden burada dalabilmek için her dalıcıdan 5$ ücret alınmaktadır. Ras Muhammed Sina yarım adasının en uç ve Güney bölgesinde bulunmaktadır. En popüler dalış noktaları da; Shark reef, Anemon city ve Yolanda reef tir. Bu yöredeki dalışlar genellikle akıntının yönüne göre planlanmaktadır ve “drift dive” olarak yapılıp, dalış sonunda tekne ile buluşulmaktadır.

Doğu istikametinde bulunan Tiran adaları Suudi Arabistan’a çok yakın olup dip zenginliği bakımından çevrede bulunan en iyi dalış yerlerinden biridir. Fakat buralarda da akıntı sebebi ile çoğunlukla drift dive yapılmaktadır. Dip zenginliği açısından en ünlü dalış noktaları; Jackson reef, Gordon reef, Thomas reef, Woodhouse reef ve Ras Nasranidir.

Sha’ab Ali olarak bilinen ve Sina’nın Doğusunda bulunan açık denizde, Thistlegorm adındaki İngiliz savaş ikmal gemisi batığı bulunmaktadır. Bu batık hiç tahrip olmadığı ve yağmalanmadığı için ilk günkü gibi denizin 30 m. derinliğinde yatmaktadır. Fotoğrafçılar için harika bir konu olma özelliği taşımaktadır.

Sadece dış görünüşü ile ilgi çekmeyip iç ambarlarında bulunan askeri motosiklet, kamyon ve mühimmat ile de çok ünlüdür. Ancak iki dalış yapılırsa tamamı görülebilmektedir. Dalış tekneleri buraya gelebilmek için sabah 5.00 de limandan ayrılmaktadırlar ve günlük dalış içinde 135$ ekstra ödenmesi gerekmektedir. Bu bölgede açık deniz şartları hüküm sürdüğünden dalga ve akıntı hiç eksik olmamaktadır. Batık dalışı ancak tecrübeli dalıcılar için tavsiye edilir. Live a-board denen, 1 hafta boyunca dalış teknesinde kalarak, civarın en uzak noktalarına dahi dalma imkânı sunan tarzda organizasyonlar da mümkündür. Ancak bu turlar karada konaklama sistemine göre yüzde elli daha pahalı olmaktadır. Avantajlı tarafı ise; farklı dalış noktalarına, diğer tekneler ulaşmadan yapılan dalışlarla, bulanık ve kalabalık olmayan bir ortamda dalabilme şansı sunmasıdır.

Ülkemize yakınlığı, ekonomik oluşu, renkli ve canlı bir dip yapısına sahip olması sebebi ile defalarca gidilse bile bıkmadan aynı heyecanı duyacağımız Kızıldeniz her mevsimde bizleri beklemektedir. Az ve orta tecrübeli dalıcıların dahi dalma imkânı bulacağı Sharm El Sheikh de dalma zevkinizi pekiştirmenizi tavsiye ederim.

ULAŞIM :
Sharm El Sheikh’e gitmek için direk charter uçuşlar tercih edilmelidir. Kahire üzerinden aktarmalı uçuşlar lüzumsuz zaman kaybı ve yorgunluk vermektedir.

Mısır hava yollarının haricinde ETS, Asya tur ve Exit turizm bilet temin işlerinde gerekli yardımı yapabilirler. İstanbul da bulunan Şişli Sualtı Sporları Kulübü ve ETS turizm Şti. iş birliği yaparak belli zamanlarda ekonomik Kızıldeniz dalış turları düzenlemektedirler. Bu tip organize turlarla gitmek istemeyenler içinde münferit turlar yapılmaktadır.

Kızıldeniz’e ulaşım; Kahire için Mısır havayollarının tarifeli seferleri ile yapılmaktadır fakat Sharm’a devam edebilmek için bazen havalimanında uzun saatler beklemek gerekmektedir. Turizm acentelerinin tarifesiz seferleri ile Direk uçuşla Sharm’a ulaşmak en akılcı yöntemdir. Bu tip uçuşlar yaklaşık 2 saat sürmekte olup hava limanından otellere transfer, minibüsler vasıtası ile yapılmaktadır. Uçakların kalkış saatleri çoğunlukla gecenin ilerleyen saatlerinde yapılmaktadır.

Mısır, son yıllarda vize ile gidilebilen ülkeler arasına girmiştir. İstanbul Bebek te bulunan konsolosluk, 2 resim, 30€ ve vize formu karşılığında 1–2 gün içinde gerekli vizeyi vermektedir.

KONAKLAMA :
Sharm’da konaklama durumu, son yıllarda yapılan sayısız otel sayesinde sorun olmaktan çıkmıştır. Planlanan turizm etkinliğine bağlı olarak otel seçimi en mantıklı olanıdır. Örneğin; dalıcıların tercih etmesi gereken otel gurubu, dalış teknelerinin kalktığı limana yakın olanlardır. Uzak mesafeden transferler zaman alıp sıcak günlerde bunaltıcı olmaktadır. Oteller, yıldız kategorisine göre derecelenmiş olmasına rağmen standart alt yapı hizmeti, örneğin klima, sıcak su, yüzme havuzu hepsinde mevcuttur. Lüks olanlarda oda konforu, dekorasyon, denizde plaj hakkı, daha kaliteli açık büfe gibi fiyatı artırıcı artılar bulunmaktadır.

Turla gidildiğinde otel seçme şansı bulunmamaktadır. Fakat genelde tur fiyatı ile mütenasip oteller seçildiğinden katılımcıların şikâyet hakkı olmamaktadır. Geceleri eğlencenin doruk noktası Na’ama Bay’da ki gece kulüplerinde odaklandığından bu beldeye yakın konaklamak bir avantajdır. Buraya 7 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan “Sharm Holiday” oteli en çok rağbet edilen konaklama yeridir.

İKLİM :
Mısır iklimi çöl iklimi etkisi altında bulunmaktadır. Bu etkileşimle yaz aylarında gündüzler sıcak ve kuru, geceler ise rutubetli ve serin geçmektedir. Yaz ayları için ortalama gündüz ısısı 38 derece olup gece ise 28 derece civarıdır. Kış aylarında hava sıcaklığı 20 dereceye kadar düşmektedir. Yağmurlar çoğunlukla Aralık ve Şubat aylarında az da olsa etkili olmaktadır.

Kış aylarında hava oldukça soğuyarak ceket ve benzeri giysiler olmadan dışarı çıkılması imkânsız hale gelmektedir. Mısır’a yapılacak gezi için en ideal zaman ilkbahar veya sonbahar aylarıdır. Deniz suyu sıcaklıkları; yaz aylarında 28–30 derecelerde olup kışın da su ısısı 22–26 derece aralıklarında seyir etmektedir.

DALIŞ :
Kızıldeniz’de dalmak bir ayrıcalık ve zevktir. Türkiye ye 2 saatlik bir mesafede bulunması en önemli avantajımızdır. Sharm sahillerinde bulunan dalış noktalarını şöyle sıralayabiliriz; Ras Um Sid, The Temple, Anfora Beach, Shark Bay, The Gardens, The Tower, Jackson Reef, Gordon Reef, Ras Nasranî, The Eel Garden v.b. Bu dalış noktaları arasında en etkileyici olan şüphesiz Ras Muhammed bölgesidir. Zira burada bulunan kırmızı, pembe, sarı ve eflatun renkte yumuşak mercanlar dünyanın hiçbir bölgesinde bulunmamaktadır. Daha derinlerde bulunan Gorgon yelpazesi mercanları da dekoru tamamlamaktadır. Kızıldeniz’e mahsus yeşil-sarı renkte lahana mercanı da pek çok fotoğrafçıya ödül kazandırmıştır. Bu renk cümbüşü arasında her renkten ve desenden kelebek balıkları, orfozlar, papağan ve balon balıkları, anemon ve palyaço balıkları, utangaç kaplumbağalar, mavi benekli vatozlar, kovuklarda kümelenmiş cam balıkları, ateş mercanları üstünde aynı anda hareket eden anthias balıkları ve daha saymakla bitmeyecek canlı türleri yaşamaktadır. Mercan duvarının aksi tarafında, yani açık denizde, dev akya ve baracuda sürüleri, Melek ve yarasa balıkları, ton balıkları, az da olsa gri ve beyaz uçlu köpek balıkları transit geçiş yapmaktadırlar.

Akıntı olan yerlerde tekne, yukarıdan dalgıçları takip ederek çıkış noktasından toplamaktadır. Bunun dışında sakin veya kıyıya yakın dalışlarda tekneler tonoza bağlanıp sabit kalmaktadırlar, dalıcılarda rehber eşliğinde dalış parkurunu tamamlayıp tekneye geri dönmektedirler. Kurallara sıkı sıkıya bağlı olan rehberler 30 m’nin altına hiçbir şekilde inilmesine müsaade etmedikleri gibi mercanlardan daima mesafeli olunmasına da çok dikkat etmektedirler.

Fotoğrafçılar için…

Kızıldeniz, sualtı fotoğrafçılığının her kademesi için tam bir cennettir. İlk defa SEA&SEA MX10 kiralayıp sualtına inen bir dalgıç dahi oldukça başarılı kareler yakalayabilir, zira obje bolluğu, ambiyans ışığı, suyun berraklığı, balıkların ürkmemesi gibi lehte faktörlerin mevcudiyeti fotoğrafçıların işini kolaylaştırmaktadır.

Fotoğraf ekipmanını veya housing’ini yeni almış fotoğrafçılar için tavsiye ve önerilerimizi sunmaya devam edelim. Günlük tekne dalışları 2 adetle sınırlı olduğundan, dönüşümlü olarak kullanmak üzere yanınıza 16 veya 20 mm geniş açı lens almanızda yarar vardır. Dalış rehberi makro canlıların, deniztavşanlarının bol olduğu bir yere dalıyoruz derse, o zaman da varsa 60 veya 105 mm makro lensinizi kullanmalısınız. Makro çekimlerde flaşınız TTL ayarında olmalı odak uzaklığına göre ve kullanılan filmin ASA değerine göre 8–11 veya 16 diyafram ayarları seçilmeli. Enstantane de 1/60 veya 1/80 olabilir.

Geniş açı çekimlerinizde manken kullanacaksanız, varsa karenin üst sağ veya sol köşesine güneş ışığını, alttaki mavi boşluğun uygun yerine mankeni yerleştirmelisiniz en alt bölüme de kaçmayan bir balık veya renkli bir mercan veya anemon koyabilirsiniz. Buna benzer kompozisyonlar, sizin yaratıcılığınızla orantılı olarak sınırsız güzel enstantaneler haline dönüşebilir. Geniş açı çalışmalarınızda flaşınızın objektif hizasından daha geride olmasına dikkat etmelisiniz ve aydınlatılması gereken noktaya yönlendirilmesine dikkat etmelisiniz. Difizör kullanımı ışığın homojen dağılımını sağlayacaktır.

Balık portreleri veya daha yakın plan çekimler için 24 veya 32 mm objektiflerden yararlanabilirsiniz. Her tür çekimde flaşın 45 derecelik bir açı ile obje üstüne yansımasını temin etmelisiniz aksi halde “back scatter” denen plankton yansımaları çekilen fotoğraf üstünde istenmeyen lekeler oluşturabilir. Balık fotoğraflarında en ideal kadraj’lama yöntemi; objenin tamamını kareye sığacak şekilde vizörde görüp, diyagonal pozisyonda deklanşöre basılmalıdır.

Sharm El Sheıkh Dalışları

Mısırda dia filmler daha pahalı olduğundan, her dalış için 1 film hesabına göre yanınıza 100 ve 50 ASA filmlerden yeteri kadar almanızda ekonomik açıdan yarar vardır. Flaşınız içinde yanınızda gerekli adette alkalin veya şarjlı pil bulundurmanız faydalı olur. Mısırda 220 volt elektrik ve standart priz sistemi kullanılmaktadır.

Öneriler…

Wakatobi, iklim olarak sürekli aynı ısıya sahip olduğundan, bu adaya gidecek olanlara terletmeyen ince giysiler tavsiye edilmektedir. Hiç beklenmeyen bir anda yağabilen tropik yağmur için de ince bir yağmurluk alınmasında yarar olabilir. Şapka, güneş gözlüğü ve koruma faktörü yüksek güneş kremleri yanı sıra haşarata karşı savunma spreylerinizin de yanınızda bulunmasında yarar vardır.

Mercan ve jelly fish yaralanmasına karşı da kortizon ihtiva eden krem, amonyak ve alerji hapları getirmelisiniz. Adada ki musluk suları içmeye müsait olmadığından, kapalı şişe suyu tüketilmelidir. Civarda alış veriş imkânı olmadığından, ilaç pil gibi gereksinimlerin önceden temin edilmesinde fayda vardır.

Sharm El Sheıkh Dalışları – Bu yazı, 2008 yılının Ağustos ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 19. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir