Perşembe , 28 Mart 2024

Güzel Atlar Ülkesine Döndü!

Yazı: Memduh Taşlıcalı

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, zaman zaman içine kapanıp, yaşayanlarını ‘yer altı’na saklayan zaman zaman da farklı kültürlerin bir arada yaşamasına en güzel örneklerden birini oluşturan Kapadokya, bugün bütün bunları geride bırakıp orta Anadolu’da turizmin cazibe merkezlerinden biri oldu. Nevşehir’ i merkezine alıp doğuda Kayseri, Batı da Aksaray, Kuzey’de Kırşehir ve Güney’de ise Niğde’nin sınırları arasında kalan bölge Kapadokya, Türkiye’nin deniz güneş kum turizminin tarihle bütünleşmesine önemli bir katkı sağlıyor. Şüphesiz ki yurtdışında ve tabii en çok da Japonya’da Türkiye ile ilgili bilgiler arasında Kapadokya ilk sıraları alıyor. Peri bacaları, yer altı şehirleri, taş evleri ve etkileyici manzaralar sunan tabiatıyla Kapadokya en çok Ürgüp, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Uçhisar ve Ortahisar gibi yerleşim yerlerinde varlığını hissettiyor.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (2)

Kapadokya, adını bir dönem bu bölgede yaşayan Pers’lere borçlu. Ancak Persler bu bölgenin en uzun mukimi değil elbette. Hititlerden Asur ve Frigyalılara, Büyük İskender’den Romalılara ve en nihayetinde Selçuklu ve Osmanlılara kadar birçok medeniyet gelip geçmiş bu bölgeden. Ancak güzel atlar ülkesi anlamına gelen kapadokya adı Pers’lerden miras kalmış.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (1)

Güzel atlar ülkesi bugün pek gerçek ‘atlar’a sahip değil; ama bir ata en çok yakışacak etkileyicilikte tabiat güzelliklerine ev sahipliği yapıyor. İşte bu tabiat, off-road’un isim babası Jeep’in uluslararası bir organizasyonu Türkiye’ye çekmesinde etkili olmuş. Bugünün en güzel atları sayılabilecek 4×4 araçlarla güzel atlar ülkesinde 3 günlük tura katılmaya ne dersiniz? Güzel atlar ülkesinde güzel araçlar gezisi.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (10)

65 yıldır ürettiği arazi araçları ile offroad dünyasında çok önemli bir yer edinen Jeep, dünyanın birçok bölgesinde zorlu arazi şartlarında düzenlediği Jeep Trek organizasyonunun ikincisini bu yıl Kapadokya’da
gerçekleştirdi. Amerika dışında Mısır, Belçika, Japonya, Avusturya, İsviçre ve Almanya’da da düzenlenen Jeep Trek Türkiye’de ilk olarak 2003 yılında Antalya’da gerçekleştirilmişti. Jeep Trek Kapadokya, Kayseri Havaalanı’nda Jeep Patriot, Commander ve Compass üçlüsüyle başladı. Gezinin önderliğini İrlandalı Duncan yapıyor. Duncan arazi konusunda son derece bilgili. Zaten baş rolünü Mel Gibson’un üstlendiği Cesur Yürek (Braveheart) filminin çekim yerlerinin belirlenmesinde de görev almış.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (9)

Kayseri havaalanı ile oyma kayalıklardan oluşan otel arasında yaklaşık iki saatlik bir tatlı yolculuk var; ve tabii henüz bi modern atların gerçek kabiliyetini gösterebilecek arazi şartları bu yol boyunca pek yok! Nihayetinde herhangi bir otomobilin rahatlıkla gidebileceği bir yol burası. İşte bu yüzden Jeep bu yol için farklı modellerini ortaya çıkarmış; Patriot, Commander ve Compass. Farklı farklı boyutlarda olsalar da
önlerinde 7’li Jeep ızgarasını taşısalar da bu araçlar birazcık daha normal yolları seviyor. Ama aceleye de gerek yok! Kapadokya’da fazlasıyla arazi var ve bu arazi bugünün at ‘sürücü’leri tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (7)

Yaklaşık 100 kilometrelik gerçek off-road yani arazi etabı şimdi başlıyor. Yaklaşık 10 saat sürecek bu etap boyunca insanın tek başına denemek istemeyeceği birçok yol çıkıyor karşınıza. Daracık alanlardan araçlara zarar vermeden geçebilmek ya da zaman zaman alttan çarpma seslerinin duyulduğu zeminlerde ne kadar süreceğini bilmeden yol almak biraz tecrübe biraz cesaret ve tabi ki ekip istiyor. Böyle birşeyi tek başınıza denemek istediğinizde ıssız bucaksız arazi de tek başına yaya kalmak riski de var. Zaten Jeep Trek ya da benzeri organizasyonların hedefi de bu; bu araç sahiplerini bir şekilde ‘Neye sahip oldukları’ konusunda bilgilendirip, tecrübe ettirmek. Yani, ekstradan ücretler ödenip alınan 4×4 teknolojisini kontrollü de olsa kullandırmak. Çünkü, Türkiye’de genellikle fiyatı ne olursa olsun 4×4 araç alanlar –ki bu sınıf artık çok büyüdü ve genişledi. Kendi içinde birkaç kategoriye ayrılıyor. Genel olarak da SUV, yari Sporty Utility Vehicle, sportif kullanım amaçlı araç denmesi tercih ediliyor- içinde araziye çıkanlar, bu aracın özelliklerini test edenler yüzde 5’I geçmiyor.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (6)

Off-road yani arazi kullanımı için Jeep’in biraz da öne çıkardığı modelleri var. Wrangler Rubicon, Cherokee, Grand Cherokee ve Commander Rubicon’lar bu alanda şüphesiz söz sahibi. Sadece tüm araçları 4×4 olan, otomobil işine girmeyen Jeep için değil tüm arazi araçları arasında da Wrangler Rubicon’un baş köşeye yakın bir yerde durduğunu söylemekte fayda var. Kumaş tavanı ve takla durumunda aracı adeta kaya gibi sağlam tutan roll-cage barları ile tam bir off-road makinesi olan Rubicon klasik tasarımına rağmen halen dikkat çekmeyi de başarıyor. Rubicon, kilitli diferansiyeli sayesinde zor yerlerde, taşlı su geçişlerinde ya da düz kayalara tırmanırken bir kertenkeleden farksız. Tabi ki Cheroke, Grand Cherokee ve 7 koltuğa sahip devasa Commander’ın da aynı şartlarda kendini ispatlama konusunda sorun göstermediğini hatırlatalım. Bu konuda araziye uygun lastikler araçların başarısına başarı katan önemli ekipman. Çünkü en iyi arazi aracıyla bile doğru ve uygun lastiğiniz olmadan arazide başarı göstermeniz pek mümkün değil.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (5)

Kapadokya, kültürel mirasın yanısıra Anadolu’nun bütün kuraklığını yansıtan bir tabiata sahiptir. Karadeniz’n ve Ege’nin yemyeşil Akdeniz nemli coğrafyası burada kum rengine bürünür. Zaten Hasandağı ve Erciyes’ten püsküren lavların oluşturduğu bu zemin milyonlarca yılda rüzgarlar yağmurlar karşısında peribacaları şeklini almış. Onların da rengi kum grisi. Ancak bu arazi bir off road sever için bulunmaz bir görüntü sunuyor. Ve tabii birçok zorluk; örneğin bitip tükenmek bilmeyen toz bulutları. Böyle bir arazi gezisini Karadeniz’de yapsanız yağmur ve nem gibi sorunlarınız olur ama tozla bu denli bir yakınlaşmanız olmaz. Ama Kapadokya’nın rengi toz grisidir! Jeep Trek boyunca kullanılan araçların radyator ızgarasına, bagaj camına, tavana biriken toz bu rengin ne demek olduğunu çok iyi anlatıyor. Neyse ki arada bir derelere girip çıkılıyor da nefes almak mümkün oluyor.

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (3)

gezgindergi-spor-guzel-atlar-ulkesine-geri-dondu (4)

Bu iddialı arazi araçlarıyla peri bacalarının arasında kalan dar, kıvrımlı ve kaygan zeminlerden geçerken ‘keşke bu denli büyük bir araçla değil de atla buradan geçseydim’ hissi zihninizden hiç gitmiyor. Neticede sağa sola kaymak demek hem cesaretinizi kıracak hem de araçların camlarını aynalarını kapıları kırıp yamultacak bir operasyon anlamına geliyor. Her geçilen etap bir sonrası için tecrübe ve cesaret anlamı taşıyor. Neyse ki peribacaları yol vermemezlik yapmıyor!

Güzel Atlar Ülkesine Döndü! – Bu yazı 2007 yılının Kasım ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 10. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir